Guesthouse Bonaire

Casa di Mario

Bonaire

Bonaire is een van de Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied. Sinds 2010 vormt het bestuurlijk een bijzondere gemeente van Nederland.

Het is gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela, en behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen.

 

Bonaire ligt minder dan 70 km ten noorden van Venezuela. De afstand tot Curacao is 50 km en tot Aruba 120 km. De lengte van het eiland van noord tot zuid is 40 km en de breedte nergens meer dan 12 km.

 

Het landoppervlak meet 288km2 en dat is ongeveer 1,5 keer het eiland Texel. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk. De tweede plaats op het eiland is Rincon en dit is tevens ook de oudste nederzetting van het eiland.

Bonaire heeft ongeveer 18.400 inwoners en 86% van de bevolking heeft de Nederlandse nationaliteit. De meerderheid van de bevolking is rooms-katholiek en er is er een kleine protestantse gemeenschap. Ook zijn er een aantal evangelische gemeenten.

De officiële taal is het Nederlands. Van de bevolking spreekt het merendeel thuis Papiaments (Papiamentu), een creoolse taal met voornamelijk invloeden uit het Spaans en het Portugees en daarnaast veel invloed van het Nederlands, Engels, Frans, alsmede Indiaanse en West-Afrikaanse talen.

De ster in de vlag van Bonaire telt zes punten, welke staan voor de zes oorspronkelijke woonkernen. Door de groei van de bevolking en uitbreiding van de bebouwing zijn vijf daarvan echter aan elkaar gegroeid tot de hoofdstad Kralendijk.

Alleen Rincon, gelegen in de noordelijke helft van het eiland, is een apart dorp gebleven. Naast deze kernen is er in de loop der jaren een aantal wijken bij gekomen.

 

Voorbij het vliegveld richting zoutpannen is de wijk Belnem gesitueerd, vernoemd naar de zanger Harry Belafonte. Samen met zijn partner Neme kocht Belafonte hier ooit een terrein aan zee. Uiteindelijk kreeg de wijk de naam Belnem, de eerste drie voorletters van Belafonte en Neme.

Nu is Belnem een chique villawijk met enkele hotels en pensions.

Naar verluid zou Harry Belafonte zijn lied “Island in the Sun” hier geschreven hebben.

Laatste update website: 7 mei 2022

Copyright © Alle rechten voorbehouden. Mario Dohmen