Guesthouse Bonaire

Casa di Mario

Het eiland

Vriendelijke mensen

Bonaireanen zijn gemoedelijk en hulpvaardig, al zoeken ze niet snel toenadering tot toeristen. In de ogen van de eilandbewoners blijf je als Europeaan toch een makamba, een blanke buitenstaander. Het kan daarom enorm helpen als je een paar woorden Papiaments spreekt. Als je dan met lokale mensen aan de praat raakt dan is de conversatie al snel vrolijk. Het familieleven is voor Antillianen heel belangrijk. Respect voor de manier van leven en de gebruiken van de Bonaireanen is daarom zeker op zijn plaats en komt de verstandhouding tussen beide alleen maar ten goede. Het levensritme van de eilandbewoners is anders dan dat van de Nederlanders. Ze hebben er een mooie term voor “rustig aan”, poko-poko of trankilo.


Zelfbestuur

De Nederlandse Antillen zijn op 10 oktober 2010 ontbonden. Hierbij is Bonaire een bijzondere gemeente geworden van Nederland en trad het toe tot het Nederlands staatsbestel en kreeg het eiland een openbaar lichaam (bijzondere gemeente).

Het klimaat

Bonaire heeft een tropisch-aride klimaat en het is er het hele jaar heerlijk warm. De luchtvochtigheid is vrij hoog en de altijd waaiende passaatwind zorgt voor verkoeling. De temperatuur overdag ligt tussen de 28 en 31 graden en ‘s nachts koelt het af tot zo’n 24 graden. De zeewater temperatuur is van januari tot mei rond 26 graden en daarna geleidelijk oplopend tot circa 28 graden.

 

De meeste wind waait in februari, maart en augustus. Bonaire ligt buiten de orkaanzone en heeft weinig last van de heftige stormen die andere Caribische eilanden soms aandoen. Tijdens het orkaanseizoen wordt het soms windstil op het eiland, de wind wordt weggezogen naar andere gebieden in de regio. Korte regenbuien kunnen het hele jaar voorkomen. Er valt gemiddeld slechts 500 mm regen per jaar waarbij de maanden november en december het natst zijn.

Laatste update website: 7 mei 2022

Copyright © Alle rechten voorbehouden. Mario Dohmen