Guesthouse Bonaire

Casa di Mario

Praktische informatie

Zon

Op Bonaire brandt de zon genadeloos. Zeker op en in het water. Door de passaatwind merk je het nauwelijks maar een zonnesteek of verbranding is snel opgelopen. Een hoed of pet en een zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor (30 tot 50) en een sunblock voor de lippen is zeer aan te bevelen. Tijdens het zwemmen, snorkelen, windsurfen enz. biedt een T-shirt of speciale uv-werende kleding extra bescherming.

 

Uitdroging

Ongemerkt verliest men in de tropenzon veel vocht door transpiratie. Drink daarom enkele liters water per dag, ook al heeft u geen dorst. Door het zweten verliest men ook zout en wat extra zout in het eten kan geen kwaad. Een zouttekort veroorzaakt duizeligheid, vermoeidheid, spierkrampen en een lusteloos gevoel. Weinig plassen, donkere urine en geïrriteerdheid zijn tekenen van uitdroging.

 

Drinkwater

Het drinkwater dat uit de kraan komt op Bonaire kunt u zonder bezwaar drinken. Het drinkwater komt uit de ontziltingsfabriek van het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) en is van uitstekende kwaliteit maar wel prijzig. Drink echter niet uit buitenkranen want daar kan minder gezuiverd water uit komen voor het begieten van de tuin. Neem ook altijd minimaal één fles drinkwater mee als u op stap gaat.

 

Verkeer

Openbaar vervoer is er niet of nauwelijks op Bonaire. Toeristen verplaatsen zich daarom per taxi, huurauto, mountainbike, gewone fiets of scooter. Buiten Kralendijk zijn de wegen rustig. Er zijn op het eiland geen snelwegen of stoplichten en nauwelijks zebrapaden. De hoofdwegen zijn geasfalteerd en in redelijke staat. De overige wegen niet en hebben soms ook kuilen en gaten. Pas op voor overstekende ezels en geiten. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 40 km en buiten de bebouwde kom 60 km. Een Nederlands rijbewijs is voor Bonaire voldoende mits minimaal twee jaar in uw bezit.


Beste reistijd

Voor wat betreft het klimaat zijn er geen slechte periodes. Het “koudst” is het in januari en februari, maar ook dan is het nog steeds warm. De temperatuurverschillen zijn laag op jaarbasis, er is weinig neerslag en veel zon. De luchtvochtigheid is met 76% vrij hoog, maar door de steeds aanwezige passaatwinden is het aangenaam. Soms staat er op het eiland geen wind (vaak in september), en op die dagen is het dan ook bloedheet. Het regenseizoen op Bonaire loopt van oktober tot en met december. De meeste regen valt dan gedurende de nacht en bij het krieken van de dag. In de loop van de ochtend en aan het begin van de middag wordt het dan droog. De gemiddelde temperatuur overdag ligt rond de 30 graden Celsius. Het aantal dagen regen per maand is op een hand te tellen. Tezamen met een gemiddelde zeewatertemperatuur van 29 graden Celsius vormen dit de ideale ingrediënten voor een uiterst aangenaam klimaat.

Laatste update website: 7 mei 2022

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet nodig. Tropische ziektes zoals malaria komen niet voor op het eiland. De mug die dengue (knokkelkoorts) overbrengt wordt de laatste jaren wel gesignaleerd. Eilandbewoners worden door de overheid opgeroepen om te zorgen dat er geen vies en/of stilstaand water rond het huis is omdat de mug daarin eieren legt. Knokkelkoorts is geen ernstige ziekte, maar je kan je er wel een tijd goed ziek van voelen.

 

Gezondheidszorg, Ambulance en Ziekenhuis

Als er met spoed een ambulance moet komen bel je 911. De medische voorzieningen op Bonaire zijn verder uitstekend. Op het eiland staat een modern ziekenhuis in Kralendijk. Op het eiland bevinden zich een drietal apotheken en er zijn diverse huisartsen werkzaam. Meer info over de gezondheidszorg vindt u hier:

www.beautiful-bonaire.nl/wonen/gezondheidszorg

 

Banken

Er zijn diverse banken in Kralendijk en bij de meeste is ook een geldautomaat waar u kunt pinnen. Ook in sommige supermarkten staan geldautomaten waar u kunt pinnen. De munteenheid van Bonaire is de Amerikaanse dollar. Met een Nederlandse bankpas met een Cirrus- of Maestro-logo kunt u zonder problemen geld opnemen maar ook pinnen in winkels.

 

Elektriciteit

De netspanning is standaard 120/127 Volt (50Hz). Veel hotels en ook onze appartementen hebben ook 220 Volt aansluitingen.

Een verloopstekker met twee platte polen (Amerikaanse stekker) is nodig voor gebruik van Europese stekkers.

 

Gas

Bonaire is niet in het bezit van een netwerk van gasleidingen. Het gas komt uit gasflessen. Het maandelijks gasverbruik op het eiland ligt rond de 1.100 tot 1.200 gasflessen met een inhoud van 100 lb. Curoil is verantwoordelijk voor het leveren van het gas op het duikeiland. Het bedrijf heeft een voorraad van 600 gevulde gasflessen.

 

Copyright © Alle rechten voorbehouden. Mario Dohmen